Tørr nese
Når nesen blir tørr kan det oppleves både plagsomt og sjenerende, men med litt tålmodighet og rette tiltak vil man ofte oppleve bedring relativt raskt.
Det er vanlig at nesen og neseslimhinnen blir tørr av og til, og spesielt utsatt er den i vinterhalvåret når luften blir tørr og vi tilbringer mer tid inne i oppvarmet luft. Men ettersom langvarig nesetørrhet kan føre til større helsekonsekvenser enn ubehag, kan det være greit å vite hva som kan tørke ut neseslimhinnene, hva man kan gjøre selv og når man bør oppsøke lege.
Hva kan tørke ut neseslimhinnen?
- Tørr, støvfylt og oppvarmet luft
- Tobakksrøyk, irriterende damp og sniffing
- Noen medikamenter og sykdommer
- Hormonforandringer
- Luftforurensing
- Mekanisk irritasjon som nesepilling med hender, Q-tips eller andre gjenstander
Tørr nese kan også skyldes en anatomisk skjevhet i neseskilleveggen, sesongallergi, fysiske skader etter slag mot nesen og hyppig nysing over lengre tid. Hvis du mistenker at du har en sykdom som fører til tørr nese eller har fått tørr nese etter bruk av medikamenter, bør du ta kontakt med legen din.
Et eksempel på medikament som kan gi tørr nese er, et legemiddel som leger foreskriver mot alvorlig akne. Isotretinoin reduserer talgproduksjonen og vanlige bivirkninger er tørr hud og tørre slimhinner. Opptil 1 av 10 pasienter vil merke tørre neseslimhinner som kan gi tendens til neseblod under behandlingen. Det kan derfor være lurt å bruke neseprodukter som smører og fukter nesen i behandlingsperioden. Antihistaminer er også en gruppe legemidler mot allergi som kan gi tørre neseslimhinner.
Hva er symptomer på tørr nese?
Vanlige symptomer på tørre neseslimhinner er at nesen føles sår og irritert. Det kan være rikelig med tørr skorpedannelse i nesen og man kan også oppleve nedsatt luktesans og små blødninger fra nesen.
Hvorfor blir nesen tørr?
Nesen og neseslimhinnen vår er naturlig fuktig. Når den naturlige fuktigheten reduseres og nesen blir tørr vil den ikke kunne utføre arbeidsoppgavene sine like effektivt. I tillegg til at vi kan lukte med nesen, fungerer den nemlig også som et filter. Nesen og neseslimhinnen fukter og varmer opp luften vi puster inn, slik at den er bedre for luftveiene og lungene våre. Den fuktige neseslimhinnen jobber også dag og natt med å fange og føre ut virus, bakterier, støv og andre uønskede partikler, slik at det ikke kommer videre inn i kroppen vår og helt ned til lungene. Når nesen er tørr slipper bakterier og virus lettere til, og luften vi puster inn blir mer tørr, kald, irriterende og ugunstig for luftveiene våre.
Nesen og neseslimhinnen fukter og varmer opp luften vi puster inn slik at den er bedre for luftveiene og lungene våre.
Hvordan behandle tørr nese selv?
Det er viktig å skåne neseslimhinnen mot ytterligere irritasjon når den er tørr, slik at problemet ikke blir større og langvarig. På apoteket finner du flere fuktbehandlende og smørende neseprodukter mot tørr nese, som sesamolje og saltvannspray. Denne typen nesesprayer sprayes enkelt inn i hvert nesebor og kan vanligvis brukes både forebyggende og behandlende - over lengre tid. Mange neseprodukter er også tilsatt vitamin B5 som binder fukt og har en beskyttende effekt på neseslimhinnen.
Her finner du et utvalg neseprodukter som tilfører fukt, smører og lindrer tørr nese:
Det er bra å bytte ut tørr og oppvarmet inneluft med frisk luft ved å åpne et vindu eller to, flere ganger per dag. Unngå tobakksrøyk, støv, damp og andre irritanter. Nesen skal heller ikke pilles i, verken med hender, Q-tips eller annet. Denne type mekanisk irritasjon kan forårsake sår, skader og i verste fall hull i neseveggen.
Når bør lege kontaktes?
Kontakt lege dersom du mistenker at du har fått en infeksjon i nesen. Ved en infeksjon blir huden ofte rød og hoven, og legen kan om nødvendig forskrive legemiddel på resept.
Du bør også kontakte lege dersom du har store sår i nesen, ofte har neseblod på grunn av tørre neseslimhinner og har mye ubehag. Hvis du mistenker at en sykdom eller et legemiddel er grunnen til at du er tørr i nesen skal du alltid kontakte lege.
Kilder: Healthline.com, Norsk Helseinformatikk (NHI.no), NAAF (Norges Astma- og Allergiforbund), Store medisinske leksikon.
Publisert august 2024.