Tørr hud
I Norge har hele 7 av 10 voksne under 65 år tørr hud og tilstanden øker etter hvert som vi blir eldre. I tillegg har 10-20% av alle barn i skolealder barneeksem som fører til tørr hud.
Her kan du lese mer om hvorfor huden blir tørr, hvilke behandlingsmetoder som finnes og hvordan du kan forebygge tørr hud. Det finnes mye man kan gjøre selv!
Hva er tørr hud?
Ut fra sammensetningen av fukt og fettbalansen blir huden vår ofte kategorisert i 3 ulike hudtyper: Normal/kombinasjonshud, tørr hud og fet hud. Vår hudtype er delvis genetisk betinget, men miljøet kan påvirke den i stor grad.
Tørr hud (xerose) er et resultat av unormalt vanntap fra hudens overflate (stratum corneum). Dette skyldes svikt i hudens barrierefunksjon og huden klarer ikke selv å kompensere for dette fukttapet. Tørr hud har mindre fett på overflaten enn det som er nødvendig for å opprettholde hudens naturlige beskyttelse.
Hva er symptomer på tørr hud?
Når huden er tørr, kan den føles stram og mindre elastisk. Den kan også klø, flasse, sprekke og bli rød. Hvis huden føles ett eller flere nummer for liten for deg er det stor sjanse for at den er tørr.
Hvorfor får man tørr hud?
Ettersom kald, tørr og oppvarmet luft tørker ut huden er alle vi som bor på den nordlige halvkule ekstra utsatt for å få tørr hud. Huden blir også tørrere etter hvert som vi blir eldre, og etter passert 65 år har hele 85% av alle nordmenn tørr hud. Det er fordi antall talgkjertler i huden reduseres med alderen som følge av endring i hormonbalansen, og huden blir mindre kapabel til å både holde på fukt og fukte seg selv.
Hyppig bading og håndvask minsker også hudens beskyttelse fordi det naturlige fettlaget skades eller tynnes ut. Helsepersonell, svømmere, frisører og renholdspersonell er derfor noen av de som er ekstra utsatt for tørr hud. En hudtype kan også arves. Hvis en forelder har en tørr hud eller en hud som lett tørker ut, øker sjansen for at barnet får det også.
Hyppig bading og håndvask minsker også hudens naturlige beskyttelse fordi det naturlige fettlaget skades eller tynnes ut.
Mange hudsykdommer er også knyttet til tørr hud, eksempelvis ulike former for eksem og psoriasis. Og de som er langvarig utsatt for solens sterke UV-stråler har også større risiko for å få tørr hud.
Hvordan behandles tørr hud?
Fuktbehandling og tilførsel av fett er vanligvis hovedbehandlingen ved tørr hud. Huden bør smøres både morgen og kveld, samt alltid etter bad eller dusj. Det er ikke mulig å smøre en tørr hud for ofte med en god fuktighetskrem. Studier har vist at regelmessig påsmøring av fuktighetskremer har god effekt på tørr hud ved å gjenopprette hudbarrieren, forbedre hudens utseende, øke fuktinnholdet i huden, redusere TEWL (transepidermal water loss) og gjenoppbygge hudens lipidbalanse.
Se vårt utvalg av dagkremer her.
Hvilke produkter bør man bruke for tørr hud?
Ettersom en tørr hud ofte forbindes med en svekket hudbarriere kan man med fordel velge en fuktighetsbehandling som fukter i dybden og har en reparerende og beroligende effekt. En fuktighetskrem, lotion eller salve bør også inneholde så få allergener som mulig og støtte hudens barrierefunksjon. Dyrest trenger ikke å være best!
Karbamidkremer binder mye fukt i huden og har også en eksfolierende effekt (over en viss konsentrasjon). Karbamidkremer kan svi litt, hos noen går denne svien over, og huden bygger opp en toleranse. Men det finnes også karbamidkremer som er formulert slik at den ikke svir ved påføring. Hvis huden er fortykket kan en krem med høyt karbamidinnhold hjelpe. I tillegg til å fukte i dybden løser nemlig karbamid også opp limet som holder døde hudceller sammen.
De fleste kremer inneholder glyserin, også kjent som glyserol. Dette er et fuktbevarende stoff som også finnes naturlig i huden. Glyserol har fuktbindende egenskaper og bidrar til normalisering av tørr hud. En annen hyppig brukt ingrediens med fuktbindende egenskaper er propylenglykol. Propylenglykol binder til vann og virker fuktbevarende og hudpleiende.
Andre ingredienser som ofte dukker opp i kremer for tørr hud er sheasmør, lanolin, vaselin og vegetabilske oljer. Disse ingrediensene virker mykgjørende og hjelper til å gjenoppbygge hudbarrieren og forbedre hudens elastisitet. De danner også en beskyttende hinne over huden slik at hudens naturlige fuktighet bevares og fukttap minimeres.
Ceramider er lipider (fettsyrer/oljer) som forekommer naturlig i huden og utgjør en del av hudens ytre beskyttelsesbarriere. Tørr, kløende og irritert hud har ofte mindre mengder med ceramider, noe som fører til en svekket hudbarriere. Mange kremer for tørr hud er formulert med ceramider.
Det er ikke mulig å smøre en tørr hud for ofte.
Fuktighetskremer kan komme i flere formuleringer:
- Lotion – inneholder minst fett av alle tre, vanligvis mellom 13-15%. En lotion trekker derfor raskere inn, men tilfører ikke like mye fett til huden.
- Krem – inneholder mer fett enn en lotion. Fettprosenten kan variere fra 20-70%. Jo fetere kremen er, jo mer fett tilfører den, men den kan til gjengjeld føles mer klissete. Mange velger derfor en fetere krem på kvelden, og en lotion på morgenen. En fordel med fete kremer er at de kan gi en okklusjonseffekt som hindrer fukt i å fordampe fra huden. Denne effekten kan være viktig ved behandling av svært tørr hud.
- Salve – inneholder ca. 100% fett. Kan brukes på tørre flekker, men hvis huden klør mye bør man unngå å bruke salve for ofte. En svært fet krem/salve låser inn varme i huden, og varme kan utløse kløe. På samme måte som en fet krem, kan også salve gi okklusjonseffekt og hindre fukttap.
En god og effektiv fuktighetskrem skal gjenfukte hudoverflaten (stratum corneum), absorberes godt inn i huden, raskt øke fuktnivået i huden og gjenoppbygge hudens lipidbarriere ved å stimulere hudens naturlige fuktighetsbevarende mekanismer.
Ønsker du veiledning til å velge riktig fuktighetskrem til huden din? Ta kontakt med oss i Apotek For Deg, vi har faglig kunnskap og er her for å hjelpe deg.
Huden min blir veldig tørr på vinteren, finnes det noe mer jeg kan gjøre?
Hvis du plages med veldig tørr hud på vinteren kan en luftfukter være en bra investering. Spesielt utsatte steder, som ansikt og hender, har godt av ekstra god pleie i vinterhalvåret. I tillegg til å ta i bruk ovennevnte råd kan du også:
- Smøre ansiktet med en god kuldekrem når det blåser mye og det er kaldt ute. Kuldekremer består bare av fett og oljer og vil danne et beskyttende lag over huden som reduserer fordamping av fuktighet fra huden.
- Velge en ekstra fet håndkrem til hendene.
- Bruke gode hansker.
Kan noen sykdommer eller tilstander føre til tørr hud?
Ja, flere sykdommer kan føre til tørr hud, men majoriteten av de som har tørr hud har det av andre årsaker.
Psoriasis, iktyose og alle former for eksem, inkludert atopisk eksem, er noen hudlidelser som kan føre til tørr hud. Atopisk eksem blusser også lettere opp når huden er tørr. Ifølge LHL Astma og Allergi kan atopisk eksem forebygges med daglig bruk av fuktighetskrem. Hvis du mistenker at du har en av ovenstående hudlidelser bør du kontakte legen din for en eventuell diagnose.
Enkelte medisinske tilstander som hypotyreose og hypertyreose, diabetes og Sjøgren's syndrom kan forverre tørr hud. Hvis du mistenker at huden er tørr grunnet sykdom eller bruk av medisiner bør du ta kontakt med legen din.
Hva kan skje dersom jeg ikke forebygger og behandler tørr hud?
Tørr hud, spesielt når den klør, kan være både plagsomt og sjenerende. I tillegg kan tørr hud også utvikle eksem og/eller sprekke. Når huden sprekker blir det enklere for bakterier å trenge inn og huden kan bli betent og infisert. Hvis du merker at huden begynner å bli tørr er det derfor viktig å innføre forebyggende tiltak så raskt som mulig.
Hvordan kan jeg forebygge tørr hud?
Det finnes mye du kan gjøre selv. Det er først og fremst viktig å tilføre nok fuktighet til huden og unngå uttørkende faktorer.
Nedenfor har vi listet 13 forebyggende tips som bidrar til en sterk hudbarriere og mindre tørr hud:
- Bytt ut dusjsåpen med en dusjolje.
- Bruk en fuktighetskrem eller lotion rett etter at du har dusjet, og helst mens huden fremdeles er fuktig.
- Bruk lunkent vann når du dusjer og vasker hendene.
- Ikke dusj mer enn 2-4 ganger i uken.
- Klapp håndkleet mot huden istedenfor å gni. Da unngår du å gni bort det naturlige, beskyttende fettlaget.
- Bruk vaskehansker når du vasker.
- Hjelp huden med å bli kvitt døde hudceller ved å bruke en mild eksfolierende skrubb hver 14. dag. Da trekker fuktighetskremen lettere inn i den friske huden, og du slipper å sløse krem på hud som allerede er død.
- Velg en fuktighetskrem med vannbindende ingredienser som karbamid, glyserol og propylenglykol.
- Velg gjerne såper med en hudvennlig pH-verdi under 5,5.
- Luft ut hjemme. Tørr og oppvarmet luft, samt hyppige og kraftige overganger mellom kald og varm luft er noe av det som påvirker huden aller mest.
- Unngå ull nærmest huden. Velg heller luftige bomullsklær og klipp eventuelt bort merkelapper som irriterer huden.
- Bruk vaskemiddel uten parfyme, unngå skyllemiddel og velg et vaskeprogram som skyller klærne godt.
- Drikk mye vann.
Når bør jeg kontakte lege?
Tørr hud, særlig med kløe eller sårhet, kan skyldes en betennelse i huden, infeksjoner, allergi, stress, bivirkninger, diabetes, eksem eller andre hudsykdommer. Infisert hud er ofte hoven, varm og rød. Små væskefylte blemmer kan også oppstå. I disse tilfellene bør lege kontaktes ettersom det kan kreve videre undersøkelser eller antibiotikabehandling. Hvis huden din er svært tørr, klør mye og forstyrrer konsentrasjonen eller nattesøvnen din, bør du også ta kontakt med lege.
Kilder: Norsk Helseinformatikk (NHI.no), Lommelegen.no, Landsforeningen for Hjerte- og lungesyke (LHL), LHL Astma og Allergi, pharmacytimes.com.
Publisert august 2024.