Spedbarnskolikk
Spedbarnskolikk er kolikk hos spedbarn. Det er en tilstand som kjennetegnes av intens skriking og urolighet. Skrikingen kan vare i minst tre timer per dag, opptil tre til fire dager i uken, i en periode over tre uker.
Hva er spedbarnskolikk?
Diagnosen stilles bare hos barn som er under tre måneder. Spedbarnskolikk starter ofte 2-4 uker etter fødsel og symptomene når ofte en topp 6-8 uker etter fødsel. Som oftest er plagene over når barnet har blitt 3-4 måneder. Derfor kalles det ofte tre-månederskolikk. Opptil ett av fire spedbarn har denne tilstanden, men fordi definisjonen av sykdommen er uklar, varierer tallene for forekomst mye.
“Opptil 1 av 4 spedbarn har spedbarnskolikk” - Norsk Helseinformatikk (NHI)
Forekomsten av spedbarnskolikk er lik mellom kjønn, og man har ikke funnet noen sammenheng mellom måten å gi melk på (bryst eller flaske), svangerskapsalder eller økonomisk status.
Hva er symptomer på spedbarnskolikk?
- Utspilt mage
- Skrik, uro og gråting i flere timer om dagen
- Trøsting har ingen effekt
- Mye tarmgass
- Raping og gulping
- Forstyrret søvn
- Babyen blir ofte rød i ansiktet
Hva er årsaken til spedbarnskolikk?
Årsaken til spedbarnskolikk er ukjent, men på grunn av opptrekking av bena under skriketoktene tror man at det skyldes forstyrrelser i fordøyelseskanalen. Det er derimot ingen forskning som kan støtte dette.
Forskere har lansert flere forslag på hva som kan utløse spedbarnskolikk, men her mangler bekreftende og konsistente konklusjoner. Her er noen av forslagene:
- Gassansamlinger i mage-tarm-kanalen anses å være en av hovedgrunnene til 3-måneders kolikk. Dette kan oppstå når barnet svelger mye luft under mating med tåteflaske, da hullet i flaskesmokken kan være for stort. Luften som svelges danner bobler og skum som hindrer luften å passere. Den stopper opp og forårsaker utspilt mage og smerter
- Endring i mikroflora i barnets mage-tarm kanal
- Intoleranse for kumelk protein eller laktose
- Betennelse i mage- tarmkanalen hos barnet
- Hvis mor røyker under svangerskapet og etter fødsel, er det dobbelt så stor sjanse for at barnet får kolikk
- Dersom mor spiser sjokolade, meieriprodukter, noen typer frukt og grønnsaker, sterk mat, koffeinholdige drikker som f.eks. kaffe, te og cola er det mistanker om at dette kan forårsake spedbarnskolikk.
Er kolikk hos spedbarn farlig?
Det er ingen rapporter som viser at spedbarnskolikk er farlig på hverken kort eller lang sikt. Spedbarnskolikk er derimot en stor belastning for foreldrene, og derfor søker mange hjelp til hvordan man kan behandle spedbarnskolikk.
Tips og råd mot kolikk
Det finnes ulike råd du kan prøve for å få barnet til å bli roligere.
- La barnet bli ferdig med ett bryst av gangen når du ammer.
- Prøv å få barnet til å rape halvveis i ammingen, og etter måltider. Barnet bør holdes oppreist inn mot morens kropp, mens mor klapper forsiktig mot nedre del av ryggen til barnet.
- Hvis du mater med flaske, bør du sjekke at hullet på smokken ikke er for stort, og mate babyen sakte.
- For å roe ned barnet kan du prøve å ta det med på en biltur eller legge barnet i en vibrerende liggestol.
- Prøv å gi barnet en babymassasje. Pass på at du ikke bruker oljer som er skadelige for barnehuden.
- Lyder fra støvsuger, hårføner eller rennende vann fra springen kan ha en avslappende effekt.
Gode råd for å behandle spedbarnskolikk
Det finnes ulike tiltak du kan prøve når barnet ditt har kolikk. Rådfør deg gjerne med en helsesøster eller lege for å finne ut hvilke tiltak som er best tilpasset ditt barn.
Minifom dråper
Minifom dråper er et reseptfritt legemiddel som kan brukes mot luftplager hos spedbarn og barn. Det aktive virkestoffet er dimetikon, en silikonforbindelse som løser opp gassbobler i mage og tarm. Det virker kun lokalt i tarmen og tas ikke opp i kroppen. Den vanlige dosen ved 3 månederskolikk er 10 dråper som gis med skje før hvert måltid, (10 dråper=0,3 ml). Om det ikke er forbedring i tilstanden i løpet av 2-3 dager bør lege kontaktes. Mange har god effekt av Minifom dråper, men det finnes ikke per dags dato dokumentasjon på at det virker på spedbarnskolikk.
Probiotika
Probiotika (probiotikum) mot spedbarnskolikk har vist en mulig effekt hos barn som ammes. Probiotika er kosttilskudd med melkesyrebakterier som hjelper til å holde mage-og tarmfunksjonen i balanse. Det finnes mange ulike typer melkesyrebakteriestammer, og den stammen som ble undersøkt i studiene for spedbarnskolikk var Lactobacillus reuterisom finnes i Semper dråper.
Morsmelkerstatning
Du kan prøve å skifte til et melkeerstatningspreparat som er tilpasset melkeallergikere. Det er anbefalt å snakke med en lege eller helsesøster før du prøver slike produkter.
Sukkervann
Sukkervann kan prøves ved spedbarnskolikk. Det er lite dokumentasjon på effekt av sukkervann på spedbarnskolikk, men en norsk studie viste at det hadde noe effekt mot gråt og uro.
Oppskrift på sukkervann:
- 1 spiseskje vanlig sukker løses opp i 1 dl kokende vann. Oppløsningen skal deretter avkjøles og kan oppbevares i kjøleskap i 2 dager.
- 2 ml sukkervann gis når barnet skriker, og gjerne hver time time om nødvendig. Bruk en doseringssprøyte og før den inn i barnets munnvik. Forsøk å roe barnet og vugg det gjerne i armkroken mens du gir sukkervannet. Eventuell effekt av sukkervannet skal komme raskt og virke i 1/2-1 time. Sukkervannet bør hjelpe på gråten allerede første dag hvis det har virkning.
- Ved manglende effekt kan du forsøke å lage en ny sukkervannsoppløsning med 2 spiseskjeer sukker i 1 dl kokende vann. Oppløsningen avkjøles og administreres på samme måte. Dersom heller ikke denne oppløsningen hjelper er det lite hensikt å fortsette.
Alternativ behandling
Behandling med akupunktur, homøopati eller kiropraktikk kan ikke vise god vitenskapelig dokumentasjon som behandling mot kolikk. Homøopatiske midler har usikkert innhold og manglende dokumentasjon på effekt og frarådes. Akupunktur har usikker effekt og kan heller ikke anbefales. Kiropraktorbehandling kan ikke vise til en bedre effekt enn placebo.
Når bør man kontakte lege ved spedbarnskolikk?
- Dersom du er usikker på barnets tilstand og er bekymret.
- Dersom du mistenker gråtingen og uroligheten kan skyldes andre ting enn spedbarnskolikk.
- Dersom barnet har magesmerter, feber, kraftige brekninger, diaré eller blodig avføring.
- Hvis gråtemønstret plutselig endres.
- Dersom barnet ikke har en fin vektøkning.
- Dersom du ønsker støtte, veiledning og flere gode råd mot kolikk.
Kilder: Norsk Helseinformatikk (NHI.no), Helsebiblioteket Gode Råd, American Family Physician (aafp.org), Felleskatalogen.no, legemidlertilbarn.no.
Publisert august 2024.