Slik merker du forskjellen på influensa og forkjølelse
Forkjølelse er den vanligste infeksjonssykdommen i verden, og de aller fleste av oss blir forkjølet i løpet av ett år. Voksne kan bli forkjølet så ofte som 2-5 ganger per år, og barn opptil 9 ganger - uten at det er unormalt. Influensa er derimot mindre utbredt enn forkjølelse, men også verre og mer langvarig. Vanligvis får 5-10% av den voksne befolkningen en influensainfeksjon hvert år, mens 20-30% av alle barn blir smittet.
Hva er forskjellen på forkjølelse og influensa?
Både influensa og forkjølelse forårsakes av virus, og selv om det er to helt forskjellige virus som står bak infeksjonene – har sykdommene flere likhetstrekk. Det er fort gjort å forveksle influensa med en moderat eller kraftig forkjølelse, men det finnes flere forskjeller som kan være verdt å legge på minnet. Her lister vi de største forskjellene:
- En influensainfeksjon varer vanligvis lenger enn en forkjølelse: Ca. 7-10 dager. Kroppen kan trenge opptil en uke etter symptomslutt for å hente seg inn igjen etter en influensainfeksjon.
- Ved en influensainfeksjon kommer symptomene mer brått på. Det er ikke uvanlig å føle seg helt frisk den ene dagen, for så å oppleve en høy grad av sykdomsfølelse allerede dagen etterpå. Ved forkjølelse kommer symptomene mer gradvis. Du har sikkert hørt noen si at de «brygger på en forkjølelse», og det er nettopp slik en forkjølelse føles.
- Majoriteten av alle som får influensa får det i influensasesongen som vanligvis varer fra desember til slutten av mars. Forkjølelse kan man få hele året, selv om det er mer vanlig i vinterhalvåret når vi tilbringer mer tid inne.
- Hoste er et vanlig symptom ved begge sykdommene, men ved en influensainfeksjon er hosten ofte mer tørr.
- Hodepine kan være et symptom ved begge sykdommene, men det er mer vanlig ved influensa og mindre vanlig ved forkjølelse. Hodepinen ved influensa er dessuten også mer intens.
- Influensa og høy feber går ofte hånd i hånd, mens det er mer vanlig med mild eller ingen feber ved forkjølelse. Ved en influensainfeksjon er det også vanlig at feberen forsvinner i noen dager for så å komme tilbake.
- Tett, snørrete og rennende nese er svært vanlig ved forkjølelse, og mindre vanlig ved influensa.
- Det er vanlig å føle seg ekstremt sliten og ha store muskelsmerter ved influensa, mens det er mindre vanlig og ikke like intenst ved forkjølelse.
Se flere produkter for feber og forkjølelse her.
Hvorfor er det viktig å vite forskjellen på influensa og forkjølelse?
Influensa står for flere tusen sykehusinnleggelser hvert år, og de aller fleste som blir innlagt er små barn, gravide og eldre. Ifølge FHI dør ca. 900 nordmenn hvert år av influensa. Det er derfor viktig å kunne noen forskjeller, slik at man kan gjøre nødvendige tiltak for egen helse, og forebygge videre smitte. Både influensa og forkjølelse kan forårsake bronkitt og lungebetennelse, men lungebetennelse er en komplikasjon som oppstår oftere ved influensa enn forkjølelse.
Smitter influensa og forkjølelse på samme måte?
Ja, både influensa og forkjølelse smitter ved dråpe, luft og kontaktsmitte. Det er derfor viktig å hoste i et papir eller i albuen, holde avstand og vaske hendene. Det er også viktig å vaske overflater, klær og gjenstander i huset regelmessig – inkludert barnas leker. Sistnevnte kan være en utfordring. Et godt tips for en travel hverdag er å investere i en overflatedesinfeksjonsspray eller å legge alle leker som tåler det i en oppvaskmaskin.
Når skal jeg kontakte lege ved mistanke om influensa?
Du bør kontakte lege dersom du:
- Kaster opp ofte og ikke får i deg nok væske
- Har høy feber (40 grader) eller svært nedsatt allmenntilstand
- Har vanskelig for å puste og opplever brystsmerter
- Skjelver, opplever kraftig forverring av symptomer eller er syk i mer enn 1 uke
- Opplever litt bedring for deretter å bli syk igjen
- Er gravid og har influensa
- Hoster opp gult/grønt slim
- En virusinfeksjon er farligere for noen mennesker, og man bør derfor ha lavere terskel for å ta kontakt med lege ved kraftige symptomer, om man:
- Er gravid
- Er over 65 år
- Har nedsatt immunforsvar
- Har en eller flere kroniske sykdommer
- Har små barn med influensasymptomer
- Bruker cellegift eller andre lignende medikamenter
Hvordan diagnostiseres influensavirus?
Ofte vil symptomene dine avsløre hvorvidt du har influensa eller ikke. En lege kan også ta en prøve for å faststille om det er influensa eller en vanlig forkjølelse. Prøven tas ved at en liten pinne føres ned i nesen eller halsen.
Behandles influensa og forkjølelse på samme måte?
Begge går som regel over av seg selv, men influensa kan i noen tilfeller gi et mer alvorligere sykdomsforløp og sykehusinnleggelse kan bli nødvendig.
Både forkjølelse og influensa er en virusinfeksjon, og antibiotika vil derfor ikke ha noen effekt. Det viktigste er å hvile, unngå fysiske anstrengelser, ha en jevn kroppsvarme og få i seg nok væske. Reseptfrie smertestillende og febernedsettende tabletter som Paracet eller Ibux kan brukes hvis du har hodepine, høy feber og muskelsmerter. Legemidlene vil ikke gjøre deg raskere frisk av influensa eller forkjølelse, men bedre allmenntilstanden midlertidig slik at det blir lettere å hvile og få i seg nok mat og drikke.
Ved hoste er det gunstig å få i seg nok væske, både for å lindre irritasjon i svelget, men også for å fortynne eventuelt slim slik at det blir lettere å hoste opp. Det finnes reseptfri hostemedisin tilpasset slimhoste eller tørrhoste. Varmdrikker og halspastiller kan også virke lindrende på sår hals og hoste. Tett eller rennende nese kan behandles med reseptfri nesespray og suppleres med saltvannsnesespray som renser og fukter nesen.
Ved tap av mye væske, når det er vanskelig å få i seg tilstrekkelig eller kroppen trenger hjelp med væskebalanseringen, kan det være nødvendig med væskeerstatning. Noen væskeerstatninger er tilsatt smak og kan fryses. Et godt tips kan da være å lage egen vannis av løsningen – perfekt til små tapre helter som har fått influensa eller forkjølelse og sliter med å få i seg nok væske.
Hvordan kan jeg forebygge influensa og forkjølelse?
Den mest effektive måten å forebygge influensa på er ved å ta influensavaksinen. Du kan ta influensavaksinen selv om du er forkjølet, så lenge du ikke er veldig syk eller har feber.
Ellers er det viktig å ta vare på både kropp og knopp. Psykisk og fysisk stress både på jobb og hjemme kan føre til nedsatt immunforsvar og gjøre oss mindre motstandsdyktige mot virusinfeksjoner. God håndhygiene er viktig, og vær gjerne bevisst på steder mange personer tar på; som håndtaket til melkekjøleskapet i dagligvarebutikken, handlevogner og betalingsautomater. En overflatedesinfeksjonsspray kan være bra å ha i vesken for rask og enkel desinfisering av overflater.
Kilder: Norsk Helseinformatikk (NHI.no), Legevakthåndboken (Lvh), Kry.no, Lommelegen.
Publisert august 2024.