Lus og barnehagebarn
Høsten er en høysesong for lus, spesielt i barnehagen. Hodelus er smittsomt og forsvinner ikke uten behandling. Det er derfor viktig å sjekke barna for lus ofte, gjerne én gang i måneden.
“Sjekk barna for lus minst én gang i måneden”- Folkehelseinstituttet
Hvordan blir man smittet av lus?
Smitting av hodelus skjer ved at lusen kryper fra en persons hår til et annet, ved at hodene legges inntil hverandre eller at man deler hodeplagg. Alle med hår på hodet kan få lus, uansett alder eller hårlengde/type. Barn er derimot mest utsatt, gjerne i en alder av 3-12 år. Hodelus har ingenting med renslighet å gjøre, for hodelus kan overleve like godt i hår som vaskes ofte.
Det er derfor viktig å sjekke barnet ofte. Hodelus har ofte oppblomstringer etter ferier. Derfor er det anbefalt at foreldre sjekker barna sine for hodelus etter ferier, før de kommer tilbake til barnehagen igjen. Bruk en fintannet lusekam og kjem håret grundig.
Her finner du et utvalg lusekammer.
Hva er symptomene på lusesmitte?
Den mest karakteristiske symptomet på lusesmitte er plagsom kløe i hodebunnen. Hodelusen suger blod og spyttet inneholder stoffer som utløser kløe og lokal irritasjon. Imidlertid er det ikke alle som opplever kløe, og det er derfor viktig med regelmessig kjemming av håret for å sjekke etter lus. Andre symptomer på lusesmitte er sår eller infeksjoner i hodebunnen forårsaket av opprevne lusebitt.
Hvordan oppdage hodelus?
Ofte kan det være vanskelig å oppdage hodelus. De har en grå, brun, svart eller rød farge, og er veldig små (kun 2-3mm lange). Luseeggene er ofte lettere å se, fordi de ikke beveger seg rundt og fordi de ofte sitter nederst på hårstrå som faller av. Luseegg har en gulhvit til gjennomsiktig farge, og de sitter ofte rundt ører og nakken.
Tips til hvordan du sjekker om ditt barn har hodelus:
- Legg et hvitt håndkle på skuldrene. Dette gjør det lettere å oppdage lus som eventuelt faller ned.
- Det anbefales å fukte håret og gjerne påfør balsam før kamming. Dette gjør at lusene ikke beveger seg like raskt, og at de lettere fester seg til lusekammen.
- Bruk en fintannet lusekam og gre nøye gjennom håret fra hodebunn til hårspiss.
- Undersøk både håndkle og kammen underveis for å se om du oppdager lus eller luseegg. Et forstørrelsesglass kan være nyttig å bruke.
Dersom du finner kun luseegg er ikke dette en sikker diagnose på pågående lusesmitte. Det kan hende at de enten er klekte eller døde. Dersom du finner levende lus er dette en sikker diagnose på at barnet ditt er smittet av hodelus.
Behandling av hodelus
Hodelus forsvinner ikke av seg selv eller ved vanlig hårvask. Hodelus kan behandles av:
- Lusemiddel
- Kjemming med lusekam
- Barbering
Hele 90% av husstandene i Norge som har lus, velger lusemiddel som behandling. Det er viktig at personen med hodelus behandles raskest mulig, for å redusere smitterisiko.
Hodelus forsvinner ikke av seg selv - Folkehelseinstituttet, FHI
Dersom andre i familien eller i omgangskretsen også har hodelus, bør de behandles på samme tidspunkt for å forhindre videre smitte eller gjensmitte. Kun personer med påvist levende hodelus skal behandles med lusemiddel. Dagen etter behandlingen er gjennomført kan barnet fint gå i skole eller i barnehage.
OBS! Kammer og børster som er brukt på en person med hodelus bør fryses ved -20 ºC i minst 4 timer eller vaskes ved 60 ºC for å hindre gjensmitte. Hodelusen legger kun egg i menneskehår og overlever ikke mer enn 48 timer uten menneskeblod. Selv om det ikke er nødvendig, vil det av hygieniske årsaker være hensiktsmessig å rengjøre klær, leker, møbler og hus for å fjerne gamle, døde lus og avføring fra lusene.
Ulike typer lusemiddel
Det finnes ulike typer lusemiddel og de kommer i ulike former som sjampo og liniment. Folkehelseinstituttet anbefaler i første omgang bruk av lusemidler som inneholder dimetikon da de har god effekt mot hodelus, tolereres bra og ikke har noen resistensproblematikk.
Lusemidler som fjerner hodelusen mekanisk
Lusemidler med dimetikon
Dette er lusemidler som inneholder det aktive virkestoffet dimetikon, et silikonstoff som dreper hodelusen gjennom mekanisk kvelning. Det er ingen risiko for resistensutvikling med lusemidler med dimetikon og det finnes dokumentasjon på at slike lusemidler har god effekt på hodelus.
- Linicin 15min solution kan brukes av voksne og barn fra 6 måneder og oppover, samt av gravide og ammende.
- Paranix sensitive kan brukes av voksne og barn over seks måneder.
Lusemiddel med planteolje
- Linicin Pluss 15 min lotion inneholder sesamolje som blokkerer lusenes pustekanaler og dreper dem mekanisk.
Medisinsk behandling (kjemisk)
Lusemiddel med permetrin
- Nix sjampo er et reseptfritt legemiddel som brukes ved behandling av hodelus hos voksne og barn over 6 måneder. Det aktive virkestoffet permetrin påvirker nervesystemet hos hodelus og medfører til at lusene og eggene dør. Det har i de siste årene vært rapportert om økende resistens hos hodelus mot permetrin og middelet kan derfor være lite effektivt.
Er du usikker på hvilken behandlingsmetode som passer best for deg? Les mer om produktene her.
Etter behandling av hodelus
Behandlinger med lusemiddel bør gjentas etter 8-10 dager. Dette varierer litt avhengig av hvilket lusemiddel som har blitt brukt så sjekk i pakningsvedlegget. Gjentakelse av behandlingen sikrer at man dreper lus som kan ha klekket ut etter første behandling. Etter behandlingen er gjennomført bør du fortsatt kontrollere håret ukentlig i de tre påfølgende ukene for å se om hodelusene og eggene er borte.
Dersom behandlingen ikke fungerer og du fortsatt har lus
Det hender at en behandling ikke dreper lusene slik den skal, og at du fortsatt ser levende lus på hodet. Dersom du finner levende lus etter første behandling, kan det være lurt å bytte lusemiddel. Har du brukt lusemiddel med permetrin kan det hende lusen har utviklet resistens og det anbefales at du prøver et lusemiddel som dreper lusen mekanisk. Du bør også sjekke om smitten kan ha kommet fra en i nærmeste omgangskrets.
Har du noen spørsmål? Ta kontakt med våre farmasøyter, så hjelper vi deg.
Kilder: Barnehage.no, Folkehelseinstituttet (FHI.no), Helsebiblioteket, Felleskatalogen, Linicin.no.
Publisert mars 2024.