Hvorfor er konserveringsmidler nødvendige i kosmetikk?
Hudpleieprodukter er en viktig del av daglig pleie for mange, men de færreste tenker over at disse produktene ikke er sterile. Dette gjør dem utsatt for bakterier og sopp, noe som kan forårsake hudproblemer og redusere produktets holdbarhet. For å hindre dette, tilsettes konserveringsmidler i kosmetikk og kroppspleieprodukter. Bruk av konserveringsmidler er strengt regulert ifølge Fhi.
Uten konserveringsmidler kan produktene raskt bli forurenset, noe som utgjør en risiko for både huden og helsen. Som kosmetisk formulator Indre Gintvainiene forklarer: "Jeg har sett hva som skjer når konserveringsmidler ikke er tilsatt, eller når systemet er for svakt. Mikroorganismene kan ødelegge produktet eller føre til helseplager."
Valg av konserveringsmidler
Konserveringsmidler er kjemiske forbindelser som hindrer vekst av uønskede mikroorganismer.
For å sikre at produktene holder seg trygge å bruke, er det viktig å velge riktig type konserveringsmiddel og konsentrasjon. Valget avhenger av flere faktorer, inkludert ingrediensene i produktet, produkttype, emballasje og risikoen for mikrobiell vekst. Produkter med høy risiko for forurensning, som leiremasker, trenger for eksempel sterkere konserveringssystemer på grunn av leirens iboende risiko.
Hva er parabener, og hvorfor brukes de?
Parabener er en av de mest brukte konserveringsmidlene i kosmetikk, og de har vært gjenstand for mye debatt de siste årene. Mange unngår parabener på grunn av bekymringer om hormonforstyrrelser, da de kan binde seg til kroppens østrogenreseptorer. Forskning viser imidlertid at parabener er mellom tusen og én million ganger mindre virksomme enn naturlige østrogener, og derfor utgjør minimal risiko.
Parabener er dessuten blant de mest effektive og minst allergifremkallende konserveringsmidlene på markedet. EU-kommisjonens vitenskapelige komité har godkjent bruken av parabener i kosmetiske produkter, men kun innenfor bestemte mengder. I produkter som inneholder vann, er parabener essensielle for å hindre vekst av bakterier og giftstoffer. Metylparaben, etylparaben, propylparaben og butylparaben, er noen av de vanligste konserveringsmidlene.
Er parabener farlige?
Mange lurer på om parabener er trygge. Svaret er at så lenge mengden av parabener i produktene holder seg innenfor de godkjente grenseverdiene, er de trygge å bruke. EU-kommisjonens vitenskapelige komité har fastslått at butylparaben og propylparaben er trygge i hudpleieprodukter så lenge mengden ikke overstiger 0,14%, og at blandinger av parabener er trygge innenfor en total mengde på 0,8%.
Noen typer produkter kan ha restriksjoner på disse stoffene, likevel er det ingen grunn til bekymring for de produktene som følger regelverket. Ifølge FHI.no inneholder nesten alle kosmetiske produkter et konserveringsmiddel, og parabener er blant de sikreste konserveringsmidlene på markedet.
Andre konserveringsmidler i kosmetikk
I tillegg til parabener, finnes det flere andre konserveringsmidler som brukes i kosmetikk og hudpleieprodukter. Noen av de vanligste inkluderer:
- Phenoxyethanol - Et antimikrobielt stoff som ofte brukes i produkter med høy risiko for forurensning.
- Natriumbenzoat (E 211) og kaliumsorbat (E 202)
Disse konserveringsmidlene beskytter produktene mot uønskede mikroorganismer og sikrer at de holder seg trygge å bruke over tid.
Hvordan kan du hindre bakteriell vekst i dine hudpleieprodukter?
Selv om konserveringsmidler bidrar til å forhindre mikrobiell vekst, er det fortsatt viktig å følge gode hygienerutiner for å bevare produktkvaliteten. Her er noen enkle tiltak du kan ta:
- Bruk alltid rene hender eller en kosmetisk spatel når du tar i produktet.
- Unngå å berøre pipetten eller applikatoren direkte med huden.
- Ikke la produkter stå åpne, spesielt i dusjen, der bakterier trives.
- Fortynn aldri produktene med vann eller andre ingredienser, da dette kan svekke konserveringsmidlene.
Kanskje du også er interessert i dette: Hva er periode etter åpning (PAO)?
Kilder: fhi.no, mattilsynet.no, kreftforeningen.no
Publisert september 2024.