Hva vet vi om omikron viruset?
Hva er Omikron?
Den 26. november 2021, fikk den nye varianten B.1.1.529 av koronaviruset et navn av Verdens helseorganisasjon (WHO). Navnet på den nye virusmutanten er Omikron.
Omikron er det femtende (15.) bokstaven i det greske alfabetet. I motsetning til de tidligere mutasjonene av koronaviruset; alfa-varianten, beta-varianten og delta-varianten, er det oppdaget flere mutasjoner samtidig på Omikron. Disse mutasjonene vil trolig føre til at Omikron viser helt andre egenskaper enn de tidligere muterte variantene.
Det er nå kjent at Omikron varianten er påvist i Norge, Danmark, Sverige, Tyskland, Storbritannia og flere andre land i Europa, i tillegg til verden ellers.
Hvorfor muterer virus?
Enkelt forklart består et virus av arvestoff omringet av en kapsel. Noen virus har såkalte spike-proteiner (piggproteiner) på kapselen som peker utover, og som gjør at de ser ut som en krone i mikroskopet. Sars-Cov-2 som gir covid-19, er et slikt virus.
I motsetning til en vanlig organisme hvor DNA er arvematerialet, har virus RNA som arvemateriale. Mutasjon er en varig forandring i arvestoffet, enten det er DNA hos mennesker eller RNA hos et virus.
Det er vist at Omikron varianten har over 50 mutasjoner, hvorav 30 av dem ligger i spike proteinet, altså de samme områdene som nåværende godkjente vaksiner retter mot.
Et virus sin natur er å formere seg (replikere) raskt fra vert til vert ved å omgå vertens immunforsvar. Vi kan si at dette er måten et virus søker å overleve på. Covid-19 viruset er intet unntak og vil komme i flere varianter i tiden fremover. Det kan sammenlignes med influensaviruset som også forandrer seg litt fra år til år.
Omikron først påvist i Sør-Afrika
Omikron mutanten ble først observert og påvist i Sør-Afrika, blant unge mennesker. Nå begynner smitten å spre seg til eldre mennesker i befolkningen også. Data fra Nederland viser at Omikron mutanten kan først ha oppstått i Europa.
Nylig ble det kjent at Omikron varianten er påvist i Norge, og smittetallet for korona fortsetter å øke i Norge. Smitten til Norge har kommet via flytrafikk fra Sør-Afrika og fra mennesker som har nylig har vært i landet. Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og regjeringen i Norge har løpende vurderinger om ut- og innreiserestriksjoner til og fra flere land hvor smittetrykket er høyt.
Kan du bli alvorlig syk av Omikron?
Det er så langt blitt observert at omikron har mutasjoner som gjør at den er mer motstandsdyktig mot kroppens antistoffer og vårt medfødte, førstelinje immunforsvar. I tillegg er det observert at den nye endringen av genomet til Omikron er forbundet med mer effektiv inntreden i vertscellen og økt smittsomhet.
En studie fra Sør-Afrika som nylig er gjennomført, viser at omikron kan unnslippe immunsystemet og smitte personer som allerede er vaksinert eller har blitt smittet av covid-19 tidligere. Dette skaper bekymring for at godkjente vaksiner i flere land ikke lenger virker mot omikron.
Ifølge WHO er det disse elementene til sammen som gjør Omikron viruset bekymringsfullt, også fordi vi ennå har for lite kunnskap. Imidlertid kan også denne sammensetningen føre til at viruset forårsaker mildere symptomer enn Delta varianten, noe som observasjoner av smittede med relativt milde symptomer i Sør-Afrika foreløpig bekrefter.
Er Omikron farlig?
Per skrivende stund er det grunn til å tro at Omikron smitte gir milde symptomer, og at denne muterte varianten dermed ikke er like farlig for utvikling av alvorlig smitte, spesielt hos personer som er fullvaksinert. Men vi understreker at det ennå er for tidlig å konkludere.
Er Omikron mer smittsomt?
Et spesielt viktig område i spike proteinet hos virus kalles RBD (Receptor-binding domain). Virus bruker RBD for å binde seg til ACE2 reseptorene i menneskecellen og invaderer den. Når du er vaksinert eller blitt smittet av covid-19 viruset, vil kroppen lage antistoffer. Kroppens antistoffer binder seg til RBD og kan hindre viruset å infisere nye celler og hindre ny smitte eller alvorlig sykdom.
Forskere har sett at omikron har flere mutasjoner i RBD-området i forhold til tidligere muterte versjoner. Det blir fortløpende samlet inn informasjon om hvordan endringer i dette området påvirker alvorlighetsgraden av sykdom og symptomer etter smitte med omikron, men foreløpig observasjoner viser at viruset med sine mange nye mutasjoner er mye mer smittsomt enn eksisterende delta variant.
Det at omikron varianten også gir smitte til personer som allerede er fullvaksinert eller har hatt covid-19, kan blant annet forklares i disse endringene på RBD området.
Virker Covid-19 vaksine mot Omikron?
Inntil mer data blir tilgjengelig, kan vi ikke si sikkert. Omikron varianten har mange nye mutasjoner i spike proteinene som sitter på viruskapselen. Dagens vaksiner er utviklet med utgangspunkt i de første variantene av Sars-Cov-2 viruset. Et virus overlever ved å endre seg for å omgå vertens immunsystem. Det kan tenkes at Omikron har endret seg så mye at eksisterende vaksiner mister litt av sin effekt.
Mange vaksineprodusenter har uttrykt bekymring over denne utviklingen, men likevel viser de seneste studiene optimisme over at nåværende vaksiner likevel har effekt, spesielt ved beskyttelse mot alvorlig sykdom og komplikasjoner ved en Covid-19 smitte. Det er høyst sannsynlig at beskyttelsen er enda bedre etter en tredje boosterdose. Dette fordi kroppen har fått tid til å produsere stadig større mengder antistoffer mot dette viruset.
Likevel er det ikke utenkelig at vaksineprodusenter kan måtte oppdatere eksisterende vaksiner dersom det viser seg at Omikron eller senere muterte varianter har klart å unnslippe vaksinenes virkning og beskyttelse.
Hva er symptomene på Omikron?
Ifølge Assisterende helsedirektør Nakstad er det fortsatt usikkerhet på om symptomene er veldig annerledes for Omikron eller mye av det samme som med de andre mutasjonene. Men sannsynligvis bør du være obs på de samme symptomene som med delta.
- Vondt i halsen
- Feber
- Hodepine
- Hoste
- Muskelsmerte
Ifølge Nakstad er det rapportert at man kan bli veldig slapp av Omikron varianten. Det er rapporter fra Sør-Afrika at yngre voksne har blitt slappere og slått ut sammenlignet med andre varianter, men de har ikke de samme luftveissymptomene. Dette er fortsatt veldig usikkert, og det er for tidlig å si noe sikkert.
Får du symptomer som nevnt her, bør du teste deg så fort som mulig. Hurtigtesten Flowflex gir også positivt resultat på covid-19, selv om du er smittet med omikron.
Mistenker å ha blitt smittet av omikron?
Hvis du mistenker smitte og har vært i nærheten av noen som har fått påvist omikron smitte må du holde deg hjemme i karantene og teste deg. I tillegg varsle kommunens smittesporingsapparat hvis du ikke allerede har fått en telefon fra dem. Reglene er blitt skjerpet, hvis du bor med en som har fått påvist omikron uansett om du er vaksinert eller ikke så skal du ha 10 dagers karantene. Og du kommer ikke ut av karantene før tidligst etter 7 døgn hvis du tester negativt.
Dersom du har vært i nærkontakt med noen som har omikron, som du ikke bor med, anbefales det at du tester deg og ikke oppsøker steder med masse mennesker. Reglene kan bli endret fortløpende, men det er viktig at du er forsiktig hvis du tror du har blitt smittet av omikron.
Smittet av Omikron, men ingen symptomer?
Noen kjenner ikke symptomer selv om de er smittet. Ifølge Nakstad har det vært en av de største utfordringene. Hos noen merkes det godt, mens andre har lite symptomer.
- Det ser ut til at nesten halvparten av smittetilfellene er forårsaket av smitte via de som selv ikke har merket at de er syke. Det er problematisk i et samfunn hvor man har smittespredning uten at man veit at man er syk, og det er noe av det som faktisk forklarer denne pandemien, hvorfor det ble en pandemi. Ifølge Nakstad.
Flowflex Selvtester kan også påvise smitte selv om du ikke har symptomer.
Kan selvtester kjøpt på apotek påvise Omikron?
Helt siden den første varianten av Sars-Cov-2 viruset ble oppdaget i Wuhan i Kina og sekvensert, har flere nye mutanter dukket opp i ulike deler av verden – Alpha (B1.1.7), Beta (B.1.351), Gamma (P.1), Delta (B.1.617.2), Epsilon (B.1.427/B.1.429), Zeta (P.2), Eta (B.1.525), Theta (P.3), Iota (B.1.526), Kappa (B.1.617.1), Lambda (C.37), Mu (B.1.621), Delta plus (AY.4.2) og nå i det siste Omicron (B.1.1.529).
Det ser ut til at Omikron har flere mutasjoner i spike proteinet, men få i selve nukleokapsid proteinet (protein N). De selvtestene som Apotekfordeg.no fører i sortiment er utviklet for å detektere antigener fra protein N. Og testing gjennomført på tidligere muterte varianter har ikke vist redusert følsomhet.
Apotekfordeg.no har fått mange henvendelser om hurtigtestene som vi selger også kan gi riktig resultat dersom du blir smittet av Omikron. Selvtester du får kjøpt hos Apotekfordeg.no er godkjent som in-vitro diagnostisk medisinsk utstyr og tilfredsstiller krav for salg i EU. Hurtigtestene fra Flowflex kan gi påvisning av Covid-19 infeksjon hos de som er smittet av Sars-CoV-2 og muterte varianter av dette viruset, inkludert Omikron.
Hva gjør jeg dersom selvtesten er positiv?
Dersom selvtesten er positiv er du pålagt å ta PCR test raskest mulig, og senest innen 24 timer.
Hvordan vite at jeg er smittet av Omikron?
Det er vanskelig å vite hvilke varianter du har før det påvises i et laboratorium.
Hvordan Omikron smitter?
Mange lurer på om omikron smitter via dråpesmitte eller luftsmitte? Ifølge Nakstad er det stor sannsynlighet at omikron smitter slik som de andre variantene av korona viruset. Smitten skjer via dråper som beveger seg i luften, jo mer vi roper, nyser og hoster, desto større og flere dråper kommer ut av munnen vår. Og dråpene kan da komme inn i lufta til andre rundt oss. Det kan også være at mindre dråper går enda lengre fra oss og kan i visse tilfelle smitte. Dette er den primære smittemåten, som altså skjer gjennom luften.
Vi kan ikke utelukke at hvis du hoster i hendene, at du ikke kan overføre smitte. Derfor er rådene om avstand, munnbind, vaske hendene og hoste i albuekroken hvis du ikke har noe annet tilgjengelig. Følger du rådene samlet sett så er effekten den aller beste.
Et annet råd fra Assisterende helsedirektør Nakstad er å sørge for god ventilasjon der det er mange innendørs. Her kan du lese mer om råd om ventilasjon.
Slutte å vaske hendene?
Du bør ikke slutte å vaske hendene, for det kan beskytte mot andre type virus, f.eks. luftveisvirus. Vanlig håndvask er en god rutine, også når det ikke er pandemi.
Her kan du holde deg oppdatert på siste nytt om koronaviruset og restriksjoner.
Kanskje du også er interessert i dette: Slik tester du deg selv med hurtigtest.
Kilder:
WHO, Medical News Today, Helsedirektoratet.no, Fhi.no, Regjeringen.no, Store norske leksikon, Intervju med Espen Nakstad via NRK dato 26 november 2021, Intervju med Jonas Gahr Støre via TV2.no 26 november 2021
Oppdatert desember 2021.