12 fakta du kanskje ikke visste om blodet
24.08.2024
Visste du at vi har flytende gull i blodet vårt? Gullets rolle i menneskekroppen er med på å vedlikeholde leddene og i overføring av elektriske signaler i hele kroppen.
Her har vi samlet 12 fakta som du kanskje ikke visste om blodet.
- Mange trenger blod for å overleve sykdom og skader. Faktisk får 50% av oss behov for blod minst én gang i løpet av livet.
- Du kan miste 15% av blodet ditt uten fare, og kun oppleve svimmelhet og raskere puls. Men mister du 40% av blodet, vil det ikke være nok blod til å fylle hjertekamrene og du kan miste livet etter kort tid.
- Blodet pumpes rundt i kroppen i et system av blodårer som kalles blodomløpet, og blodet blir derfor ofte kalt «kroppens flytende transportorgan».
- Ved å være blodgiver, kan du redde tre menneskeliv hver gang sykepleieren tapper deg for blod. Det tar ca. 30 minutter, og du kan gi blod maks fire ganger i året. Blodgivere er livsviktige for samfunnet. Alle som er friske, og mellom 18-60 år, kan melde seg som blodgiver.
- Blodet kan deles inn i blodtypene O (null) A, B, og AB. Hvilken blodtype du har er helt avgjørende for hvilken blodtype du kan motta hvis du trenger en blodoverføring. Overføring av feil blodtype kan få blodet ditt til å klumpe seg (agglutinere), noe som kan være livstruende. Det skyldes en allergisk reaksjon som oppstår når kroppen danner antistoffer mot antigener som vi selv ikke har.
- Blod kan ikke fremstilles kunstig og kan kun gis ved overføring. Pasienter som trenger blodoverføring, er derfor helt avhengig av hjelp fra blodgivere.
- Blod har begrenset holdbarhetsdato. En blodprøve kan oppbevares i romtemperatur i 4 dager, 7 dager i kjøleskapet og 6 måneder i fryseren.
- Fargen på huden vår blir bestemt ut fra fargen på blodet, og mengden blodgjennomstrømning i huden. Det som gir rødfarge til huden vår, kalles oksygenrikt hemoglobin. Blek hud kommer av lite blodfargestoff, og kan skyldes lite hemoglobin i blodet eller lav blodsirkulasjon.
- Blodets vekt utgjør omkring 6-9% av din kroppsvekt. Hos en frisk voksen person tilsvarer det ca. 5-6 liter blod, og ca. 37 tusen milliarder blodceller.
- For hver gang du donerer blod, tapper sykepleieren ca. 0,5 liter blod, som tilsvarer 10% dersom du har 5 liter blod i kroppen. Etter kun 2-3 dager har du fått tilbake alt blodet du ble tappet for.
- Gravide har 50% mer blod. Grunnen til det er at det skal være nok blod til å forsyne fosteret med oksygen og næring.
- Har du noensinne lurt på hvorfor blodårene ser blå ut, når blodet er rødt? Det er fordi lys må trenge gjennom huden for at vi skal kunne se årene. Mellom overflaten på huden og blodårene, ligger det subkutane fettvev, og de tillater kun blått lys å trenge igjennom huden. Nettopp derfor er det den blåfargen som reflekteres når du ser på blodårene på huden.
Kanskje du også er interessert i dette: 13 fakta du kanskje ikke visste om hjertet.
Kilder: Helsenorge.no, Forskning.no, SNL.no, Nhi.no
Publisert august 2024.